Wat is speltherapie
Volwassenen praten over hun problemen, kinderen spelen over hun problemen
Speltherapie is een behandelvorm voor kinderen van 3 tot ongeveer 12 jaar die vastlopen in hun ontwikkeling en niet lekker in hun vel zitten. Ook kinderen ouder dan 12 jaar, met een verstandelijke beperking, kunnen bij speltherapie terecht.
Doormiddel van speltherapie ondersteunt de speltherapeut het kind om weer in zijn kracht te komen. Niet door moeilijke gesprekken, maar laagdrempelig via het spel van het kind. Volwassenen praten over hun problemen, kinderen spelen over hun problemen. Spelenderwijs gaan we op zoek naar wat er speelt en kan het kind zijn emoties uiten tijdens het spelen. Ook kan het kind naast speelgoed, voor creatieve activiteiten kiezen. Het kind laat in het spel en in de activiteit onbewust zien waar het moeite mee heeft. In het alsof spel kan het kind nieuwe ervaringen op doen en zich ontwikkelen met behulp van de speltherapeut. Speltherapie vindt plaats in de speelkamer, waar verschillende materialen aanwezig zijn om mee te spelen of om creatief mee bezig te zijn. Spelenderwijs worden er vaardigheden geoefend gericht op de emotionele ontwikkeling. Er wordt vanuit verschillende methodes gewerkt met ondersteunende middelen zoals; de Kleurenmonsters, emotiemeters, Helpende gedachtes, picto's en afbeeldingen, Ondersteunend Tekenen, Geef me de Vijf, Mindmaps en hulpkaarten.
​
Kinderen met uiteenlopende hulpvragen komen naar speltherapie. Van lichte tot complexe problematiek:
-
Kind is veel boos, verdrietig en/of gespannen
-
Kind dat faalangstig, onzeker en/of een laag zelfbeeld heeft
-
Kind dat perfectionistisch is
-
Kind dat (hoog) sensitief is
-
Kind dat moeite heeft met sociaal contact
-
Kind waarbij zorgen zijn op school
-
Kind dat een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt zoals een (v)echtscheiding, samengesteld gezin, ziekenhuisopname, verlies van belangrijk persoon
-
Kind met een verstandelijke beperking, epilepsie, TOS, angststoornis, ASS, AD(H)D, PTSS, gedragsstoornis en/of een hechtingsstoornis dat emotionele problemen ervaart.
Het kind staat centraal bij Speltherapie. Extra begeleiding kan hier wel uit voortvloeien
Het kind start met speltherapie en regelmatig vinden er oudergesprekken plaats. Soms is er intensievere ouderbegeleiding of schoolbegeleiding nodig. Ouders en/of leraren krijgen dan intensievere ondersteuning in de vorm van psycho-educatie. Psycho-educatie is voorlichting en advies om beter aan te sluiten bij de ondersteuning van het kind.